Coachen met paarden

Wat is coachen met paarden eigenlijk? En waarom juist paarden? Om te begrijpen waarom juist paarden zo goed ingezet kunnen worden als co-coach, is het goed om iets van de eigenschappen van paarden te weten. Paarden zijn zeer sensitieve en opmerkzame vluchtdieren. Ze zijn altijd alert op hun omgeving en op hun hoede. Ze reageren direct op ingehouden spanningen en verandering in emoties.

Paarden communiceren met lichaamstaal en zijn altijd in het nu. Tevens is het in de kudde belangrijk dat er harmonie is, waardoor een paard altijd een ander uit de kudde zal helpen en beschermen mocht dat nodig zijn. Mocht hij jou gaan zien als onderdeel van de kudde, zal hij dat ook bij jou doen.

 

Als jouw gevoel niet overeenkomt met je gedrag, zal het paard dat direct laten zien. Een paard heeft geen verborgen agenda en is oprecht en doorziet direct als dat niet in balans is en zal dit aangeven. Dit kan confronterend zijn, maar vooral ook verhelderend werken en tot nieuwe inzichten leiden. Belangrijk is te ontdekken wat er nou echt toe doet voor jou, waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt en waar je naar toe wilt. De zoektocht naar de harmonie in jezelf samen met de paarden is de moeite waard. Onnodige ruis in je hoofd verdwijnt, vastgeroeste patronen kun je gaan doorbreken en gaan (her)ontdekken wie je werkelijk bent en wat juist jou bijzonder maakt. Coachen met paarden is absoluut niet zweverig. Het heeft alles te maken met de authenticiteit van het dier, het perfecte observatievermogen, het leven als vluchtdier en afhankelijk zijn van de kudde.

Coachen met een paard als co-coach kan bijzonder effectief zijn.  Paarden streven naar harmonie en balans, want dit is van oudsher nodig om te overleven. En juist die harmonie en balans is vaak waar wij als mens ook naar op zoek zijn.